Pastāstīšu, kā es gatavoju vistu svētku galdam Jaunajā gadā un ne tikai — parasta vista pārvēršas gardā šedevrā

Parasta vista, pagatavota ar pārdomātu marinādi, kas cepoties pārvēršas sulīgā, aromātiskā un svētkiem cienīgā ēdienā bez liekas sarežģītības.

Reizēm tieši visvienkāršākie ēdieni spēj patīkami pārsteigt visvairāk. No malas – parasti vistas stilbi vai šķiņķīši, bet uz galda nonāk ēdiens, kuru ar pilnu pārliecību var likt svētku galda centrā. Šī vista pazūd ļoti ātri, un papildporcijas prasa pat tie, kuri parasti pret putnu gaļu ir diezgan vienaldzīgi.

Visa burvība slēpjas vienkāršā, bet ļoti pārdomātā marinādē. Tā padara gaļu īpaši sulīgu, piešķir skaistu, apetītlīgu garoziņu un to neatkārtojamo garšu, kuru atceras vēl ilgi pēc svētkiem. Šī ir recepte, kuru es izmantoju Jaungada galdam, ģimenes svinībām un arī tad, kad vienkārši gribas kaut ko īpašu bez liekas sarežģītības.

Kāpēc šī vista izdodas vienmēr

Šī recepte ir laba ar to, ka tā neprasa dārgus produktus vai sarežģītas tehnikas. Marināde darbojas uzreiz vairākos līmeņos: sviests nodrošina sulīgumu, medus cepoties karamelizējas, bet rieksti piešķir gaļai dziļāku, bagātīgāku garšu.
Cepšana zem folijas ļauj vistai izsautēties savā sulā, bet pēdējās minūtes bez folijas rada tieši to zeltaino garoziņu, kas svētku ēdienam ir tik svarīga.

Sagatavošana un marinēšana

Vispirms sagatavo marinādi. Sviestu izkausē, bet valriekstus samaļ smalkās drupačās.

Bļodā sajauc sviestu ar riekstiem, pievieno medu, sāli un garšvielas. Ja medus ir sabiezējis, to var viegli uzsildīt, lai tas kļūtu šķidrs.

 

Izvēlas vistas gabalus pēc gaumes — stilbiņus, šķiņķīšus, spārniņus vai pat visu vistu, sagrieztu porcijās. Gaļu rūpīgi pārklāj ar marinādi, trauku nosedz un liek ledusskapī vismaz uz 2–4 stundām. Vislabākais rezultāts būs tad, ja vista marinēsies visu nakti.

VIDEO:

Cepšana cepeškrāsnī

Cepešpannu viegli ietauko ar augu eļļu, liek vistas gabalus un pārklāj ar foliju. Cep iepriekš sakarsētā krāsnī 200 °C temperatūrā 40–50 minūtes, līdz gaļa ir pilnībā gatava.

Pēc tam foliju noņem. Ja vēlas, var pārkaisīt vēl nedaudz sasmalcinātu riekstu un likt krāsnī vēl 10–15 minūtes, līdz vista kļūst skaisti zeltaina un aromātiska.

Kā pasniegt

Gatavo vistu liek uz liela šķīvja un pasniedz karstu. Tā ir ļoti garšīga arī atdzisusi, tāpēc lieliski der nākamajai dienai. Šim ēdienam nevajag sarežģītus piedevas — pietiek ar svaigiem dārzeņiem, vienkāršiem salātiem, vārītiem rīsiem vai kartupeļu biezeni, lai savāktu gardo mērci no pannas.

Sastāvdaļas

Vistai:
Vistas šķiņķīši, stilbiņi vai citi gabali – 1 kg
Sviests – 40 g
Valrieksti (attīrīti) – 40 g
Šķidrs medus – 2 ēdamkarotes
Sāls – nepilna 1 tējkarote
Maltā ingvera pulveris – ½ tējkarotes
Kaltēts oregano – 1 tējkarote
Malti melnie pipari – pēc garšas

Atbildes uz biežākajiem jautājumiem

Vai var aizstāt valriekstus?
Jā, der arī mandeles, lazdu rieksti vai kešju rieksti. Garša mainīsies, bet būs tikpat interesanta.

Ko darīt, ja nav ingvera vai oregano?
Ingveru var izlaist. Oregano var aizstāt ar Provansas garšaugiem vai timiānu.

Vai obligāti marinēt visu nakti?
Nē, pietiek ar 2–4 stundām, bet nakts dod sulīgāku rezultātu.

Kā nepiededzināt medu un riekstus?
Lielāko cepšanas laiku vista jātur zem folijas. Apbrūnināt tikai beigās.

Vai der vesela vista?
Jā, tikai sagriez porcijās vai iegriez gaļā. Cepšanas laiks būs ilgāks — ap 1–1,5 stundām 180–190 °C.

Noslēgumā

Šī ir viena no tām receptēm, kuru pietiek izmēģināt vienreiz, lai tā paliktu tavā virtuves “zelta fondā”. Minimāls darbs, vienkārši produkti un rezultāts, kas katru reizi izraisa patīkamu pārsteigumu.

Vienīgais padoms — gatavo ar rezervi. Pārbaudīts: porcija, kas šķiet pietiekama, gandrīz vienmēr izrādās par mazu.